Geleceğin mesleği, geleceği kurgulayan yazılımda!
İnternetin insanlar tarafından yaygın olarak kullanıldığı bir çağdayız. We Are Social verilerine göre internet kullanım oranı dünya nüfusunun %62.5’ini oluşturuyor. Dolayısıyla internet tabanlı uygulamaların da hayatımızda yer aldığı alan genişliyor. Yine aynı verilere göre sosyal medya kullanıcı sayısı dünya nüfusunun %58.4’ünü oluşturuyor. Özellikle sosyal medya kullanımı hayatımızın büyük bir bölümünü kapsarken Endüstri 4.0 yani nesnelerin interneti dediğimiz yeni dönemle birlikte çevremizde var olan her şeyin yazılımla çalışacağı bir döneme giriyoruz. Yani geleceğin mesleği yazılım dememizin altını dolduracak birçok veriye sahibiz. Nesnelerin interneti dediğimiz bu dönemde yazılıma ihtiyaç duymamızın temel gereksinimlerini maddeler halinde açıklayalım;
- Endüstri 4.0 nesnelerin interneti dediğimiz yeni dönem.
- İnsanların internet tabanlı uygulamalarda geçirdiği vakit oranları.
Bu iki madde, bizlere geleceğin dünyasını canlandırmamız için yeterli olan iki ana unsurdur. Dünya nüfusunun neredeyse tamamının internete ulaşacağı günlerin çok uzakta olmadığını, dolayısıyla bu alanda gerçekleştirecek her şeyin yazılıma ihtiyaç duymasıyla birlikte geleceğin mesleği yazılım sektörü dememizin bir öngörü değil, aksine hepimizin rahatlıkla ulaşabileceği verilerle birlikte aslında gerçekliğin kendisi olmasıdır. Bu alanda ihtiyaç duyulan istihdam sayısının dünya nüfusuna oranla genişleyeceği de başka bir gerçekliktir.
Tüm bu açıklamalar ışığında yazılımı geleceğin en değerli mesleği olarak nitelendirmemiz, bizzat geleceğimizi şekillendiren en etkili faktör olmasından kaynaklıdır.
Yazılım Sektörünün Hacmi
Deloitte’nin raporuna göre salt-yazılım sektörlerinin oluşturduğu küresel sektör büyüklüğü 565 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu büyümenin önümüzdeki birkaç sene daha kesintisiz devam edeceği ve 2024 yılında 730 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla dünya nüfusunun internet kullanımı ve burada harcadığı vaktin artmasıyla birlikte paralel bir şekilde sektörün gelir hacmi de artış gösteriyor. Bununla beraber ihtiyaç duyulan eleman sayısında da aynı doğrultuda artış olacak.
Özellikle sosyal medya uygulamalarının kullanım oranları, bu alanda girişim göstermek isteyen yazılımcılara veya yazılımcı adaylarına da fırsatlar sunmaktadır. Sadece bir şirkete bağlı olarak değil, kreatif fikirlerinizi hayata geçireceğiniz uygulamalar tasarlayarak başarılı işlere imza atabilirsiniz.
Yazılım sektörünün günümüzü şekillendirdiği gibi geleceğimizi de şekillendireceği bir gerçek. Bu alanda eğitim almak ve kariyerini bu alanda gerçekleştirmek isteyen herkes için daha yolun başındayız diyebiliriz.