Yazılımlar “Sistem Yazılımları” ve “Uygulama Yazılımları” olarak ikiye ayrılır.
Yazılımlar “Sistem Yazılımları” ve “Uygulama Yazılımları” olarak ikiye ayrılır. Sistem yazılımı, ana karta takılı olan işlemcinin modeline göre hazırlanır ve bilgisayarın daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Uygulama yazılımları, işletim sistemlerine göre programlanmaktadır. Bu sebepten dolayı donanım birimleri, sistem yazılımları ve uygulama yazılımları birbirleriyle uyumlu bir biçimde olmalıdır. Dolayısıyla yazılım olmazsa donanım çalışmaz, donanımın varlığının olmadığı yerde de yazılımın bir işlevi yoktur.
- Sistem Yazılımları
İşletim sistemi olarak da bilinen sistem yazılımları, bilgisayar ve mobil cihazlarımızın açıldığı andan kapandığı ana kadar kullanıldığı, donanım ve yazılımların yönetimini sağlar.
Bu yazılımlara örnek olarak; Windows, Linux, MAC OS, Android ve İOS’u verebiliriz.
- Uygulama Yazılımları
Programcıların, programlama dillerinden birini kullanarak belirli konulardaki sorunların çözümüne yönelik kullanıma sunduğu yazılımlardır.
Uygulama yazılımları hangi işletim sistemine uygun yazıldıysa o sistem yazılımıyla beraber çalışır. Dolayısıyla Windows için hazırlanmış bir uygulama yazılımı MAC OS işletim sisteminde sağlıklı çalışmayacaktır.
Bununla birlikte değişik amaçlar için hazırlanmış binlerce uygulama yazılımı da mevcuttur
Kullanım haklarına Göre Yazılım Çeşitleri
Beta Yazılımlar: Bir yazılımın ilk halidir. Yazılımın eksiklerinin ortaya çıkması için piyasaya sürülen yazılım modelidir. Bir süre boyunca kullanıcılara sunulan bu yazılım modeli, içeriğindeki eksiklikleri ve sorunları test eder ve tespit ettikten sonra tekrar piyasaya sürülür.
Freeware (Ücretsiz) Yazılımlar: Kullanıcıdan ücret talep etmeden CD, disket ya da internet yoluyla kullanıma sunulan yazılımlardır. Örnek olarak; VLC Media Player, Winrar vs.
Software (Paylaşılan) Yazılımlar: Tanıtım maksatlı bir süreliğine ücretsiz olarak yararlanılabilen yazılımlardır.
Demo Yazılımlar: Yazılımı tanıtmak için mevcut yazılımın özelliklerinin kısılarak piyasaya sunulduğu yazılım çeşitidir.
Abandonware (Terkedilmiş) Yazılım: Uzun süre önce oluşturulan ve artık üreticisinin destek sağlamadığı yazılım modelidir.
Kaynağına Göre Yazılım Türleri
- Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar
Bu tür yazılımlar açık kaynak koduyla birlikte dağıtılır. Dolayısıyla kullanıcılarda bu kodları inceleyebilir, üzerinde değişiklik yapabilir veyahut geliştirebilir.
Sağladığı Avantajlar;
- Kullanıcıya özgürlük sunar.
- Güvenlidir.
- Beğeniye göre değiştirilebilir.
- Düşük maliyetlidir.
- Kapalı Kaynak Kodlu Yazılımlar
Üretenin, ücretli bir şekilde piyasaya sürdüğü ve üreticinin izni dışında herhangi bir değişiklik yapılamayan lisanslı yazılımlardır.